Rumy rodinného výrobce Oliver & Oliver k nám přímo z Dominikánské republiky dováží ryze česká rodinná firma RUMAKO. Právě od roku 2012 se tak náš rumový svět postupně rozšířil o rumy dnes již známých značek jako Presidente, Cubaney, Ophyum, Quorhum, Puntacana Club, Unhiq, anebo právě Oliver´s Exquisito, které je věnován i tento článek.

Za zmínku stojí skutečnost, že RUMAKO dovezlo rumy z řady Oliver’s Exquisito jako první do Evropy v roce 2013, kdy byly představeny na rumové konferenci v Madridu a z následného rumového festivalu si odnesly významná mezinárodní ocenění.

Precizní postup výroby

Rumy Oliver’s Exquisito jsou vyráběny propracovaným postupem výroby nazývaným Solera.

Solera systém rumů Oliver´s Exquisito

Jedná se o důmyslně sestavenou metodu míchání rumů, a to od samotného počátku zrání Oliverových rumů, až po finální vytvoření požadovaného rumu dle jeho originální receptury. Základ metody Solera je postaven na tzv. pyramidě, kdy se část mladších rumů přelívá do starších a ty dále až do nejstarší rumové báze nazývané jako matka rumu „ron madre“.

Tato Oliverova nejstarší rumová báze přesahuje průměrný věk zrání 25 let. Zde je naprosto zásadní, aby k míchání docházelo jen tehdy, kdy jsou rumové báze skutečně vyzrálé a v kvalitě, kterou určuje mistr rumu „maestro ronero“. Neméně důležité je množství rumu, které je obsaženo v sudu při jeho dolívání.

Toto množství nesmí klesnout pod hranici 50 % celkového obsahu sudu. Aby vše probíhalo tak jak má, je zapotřebí pravidelná a přísná kontrola jednotlivých rumových bází a také sudů. Kvalita se posuzuje jak senzorickými vlastnostmi, tak chemickými rozbory.

Právě chemické rozbory jsou rozhodujícím faktorem při posuzování správných postupů, které vedou k vytvoření požadovaného rumu.

Etiketa a ročník

Jednotlivé rumy z řady Oliver’s Exquisito jsou rozděleny dle ročníku vyobrazeného na přední etiketě každého z rumů. Patří sem 1995, 1990 a 1985. Vzhledem k tomu, že tyto rumy jsou tvořeny výše popsanou metodou, nemají nic společného s rokem počátku zrání, který je na etiketě.

V tomto případě se tedy jedná pouze o názvy jednotlivých rumů. Samozřejmostí je, že dle postupné řady jsou tyto rumy tvořeny jiným poměrem a stářím vyzrálých rumů.

O čem jsou rumy Oliver´s Exquisito?

Oliver´s Exquisito logo rumů

„Exquisito“ můžeme ze španělského jazyka přeložit jako „vynikající“ a tento název získaly tyto prémiové rumy zcela po právu.

Všechny tři nabízejí jedinečný charakter pravého karibského rumu. Vynikají svým jedinečně výrazným aroma a plnou chutí, která v závěru působí lehce ostřejším dojmem.

Spojuje je krásná, ručně číslovaná zaoblená láhev. Ta je ukryta v modrém ozdobném vaku.

Oliver’s Exquisito 1995

Rum, který přesahuje věk zrání 12 let postupem výroby Solera. Vyznačuje se barvou mahagonového dřeva s červenými odlesky. Aroma je charakterizováno tóny opáleného dubu, které doplňují tóny květin, tropického ovoce a čerstvé kávy. V chuti je tento rum z počátku nasládlý a postupně přechází do suššího a příjemně štiplavého závěru.

Oliver’s Exquisito 1990

Věk zrání je u tohoto rumu stanoven na více jak 15 let dle výrobního procesu Solera. Mahagonová barva s fialovými odlesky působí velmi impozantně. Vůně je bohatá s převládajícími tóny opáleného dubového dřeva, sušeného ovoce, exotického koření a velmi kvalitního kakaa. Při pití vyniká jeho výrazná a jemně nasládlá chuť. Ta je dlouhotrvající a v závěru se projevuje již zmíněným ostřejším charakterem.

Oliver’s Exquisito 1985

Vrchol rumové série Oliver’s Exquisito, který vyniká svojí temně mahagonovou barvou s rubínovými odlesky. Díky věku přesahující 21 let metodou Solera je tento rum také nejvýraznější z celé trojice. V jeho aroma nalezneme množství vonných elementů, mezi které patří pečené ovoce, exotické koření, třtinový karamel, opálené dubové dřevo a zejména kvalitní čo koláda. Vše dokončují jemné tóny pomerančové kůry. Chuť je naprosto unikátní s výrazněji sušším a dlouhotrvajícím závěrem.