Burgundský obchodník s vínem a lihovinami Michel Couvreur se v 80. letech 20. století rozhodl vydat vlastní cestou a začal vyrábět pod svým jménem whisky s jedinečným otiskem sherry. Druh a kvalita sudu pro zrání je podle něj rozhodující pro výslednou chuť.

Michel Couvreur byl burgundský obchodník s vínem a lihovinami, který se před více než 40 lety rozhodl, že začne vyrábět vlastní whisky. Po Bruselu a Londýně se tak tento rodilý Belgičan nakonec ocitl v místě, kde jeho společnost dodnes tvoří, a to v burgundském Bouze lès Beaune. Zde ve svém starém vinném sklepě vytesaném ve skále okouzluje jeho whisky duše a chuťové buňky milovníků whisky s nádechem sherry.

Michel Couvreur zemřel ve věku 85 let v roce 2013 a štafetu a hlavní slovo po něm ohledně produkce whisky převzal Jean-Arnaud Frantzen. I on je odborníkem na svém místě, jelikož s Michelem pracoval od roku 1998 a jako jediný zná všechna tajemství výroby.

Zakladatel značky Michel Couvreur

Rozhodující jsou sudy, v nichž whisky zraje

Michel Couvreur se od začátku specializoval se na neobvyklé whisky vyráběné řemeslnými metodami, jako je například Bere Barley, tedy whisky pojmenovaná podle málo výnosné odrůdy ječmene pěstované na Orknejích. Dlouhá léta zkoumal ječmen, sladovnictví, proces destilace i samotnou výrobu whisky. Nakonec však dospěl k tomu, že pro finální chuť produktu jsou ze všeho nejdůležitější kvalita a druh sudu, v němž whisky zraje.

Exkluzivní sudy po sherry na whisky přesahují stáří 100 let

Michel Couvreur již před více než třiceti lety upozornil na rostoucí nedostatek kvalitních sudů po sherry. Podle jeho názoru se z prvních sudů po sherry kdysi vyráběla vynikající jednosladová whisky. Jenže tyto sudy jsou stále vzácnější komoditou, kterou si jednotlivá vinařství střeží. A jejich cena samozřejmě roste. 

Přesto se kdysi Michel Couvrer rozhodl nakoupit skotský destilát i velmi staré sudy právě po sherry, které v nich předtím odpočívalo desítky let. A využíval je k výrobě svých jedinečných whisky. Některé ze sudů dodnes používaných pro whisky Michel Couvreur už přesahují stáří 100 let

Právě zrání v těchto sudech bylo podle Michela to, co dává vzniknout originálnímu nápoji. Společnosti, kterou založil, se daří získávat sudy dodnes, takže jejich whisky si zachovávají původní kvality a charakter, jak je Michel nastavil. 

Sklepy, kde leží whisky Michel Couvreur

Jedinečný proces zrání se podílí na charakteru každé whisky

Zatímco dříve nakupovala tato firma ve skotských palírnách klidně pět i deset let starou whisky, nyní se soustředí spíše na výsledný destilát, který pak nechává zrát právě ve svých sherry sudech. Whisky Michel Couvrer je vždy single malt, nefiltrovaná, přírodní a nedobarvovaná. Královnou mezi lahvemi je jednadvacetiletá Single Cask whisky Blossoming Auld Sherried ztělesňující pití z dob královny Viktorie. 

Na rozdíl od mnoha nezávislých stáčíren Michel Couvreur na etiketách svých lahví nikdy neuvádí palírnu, kde se jednotlivé whisky vyrábějí. A jelikož prvotní zrání probíhá ve Skotsku a následně pokračuje ve Francii, nenese whisky ani označení skotská či francouzská.

Lahve proto nesou vždy pouze jméno Couvreuer, jelikož podle zakladatele této značky se na charakteru dané whisky podílí z 80 % právě proces zrání. Ten u whisky Michel Couvreur probíhá extrémně dlouho a koneckonců její úspěch a oblíbenost dává tomuto tvrzení za pravdu. 

Sudy s whisky odpočívají v komplexu sklepů, z nichž některé dosahují do hloubky až 150 metrů. První whisky sem Michel Couvreur uložil zrát v roce 1995. Zatímco některé sklepy mají suché klima, v jiných je naopak velmi vlhko. I přesouváním sudů mezi jednotlivými sklepy se ovlivňuje výsledná chuť whisky Michel Couvreuer, kterou nyní můžete vychutnat i vy.