Brandy je název pro pálenku či destilát z vína (někdy se užívá i výraz vínovice) s obsahem alkoholu 35 - 60%. Název brandy je anglický, ale původně pochází z holandského "brandewijn" nebo německého "Branntwein", což v obou případech znamená doslova pálené víno.

Výroba brandy začíná sběrem hroznů vinné révy, z nichž se udělá víno. To poté prochází destilací, aby se mu následně dopřál čas uvnitř sudů. Zrání probíhá v dubových sudech, hlavně po sherry, čímž brandy získává nasládlou chuť a ovocný vonný podtón. Doba zrání tak zásadně ovlivňuje výslednou chuť. Chceme-li dosáhnout co nejkvalitnější chuti, měli bychom brandy dát dostatek času a prostoru. Jakmile se totiž brandy stočí do láhve, proces zrání se ukončuje.

Brandy nesou označení, které prozrazuje délku jejího zrání:
⦁    AC - brandy nejnižší kvality, které v sudech zraje zhruba 2 roky
⦁    VS - znamená "very special" a tyto brandy jsou staré minimálně 3 roky
⦁    VSOP - "Very Special Old Pale" znamená, že brandy zrály v sudech minimálně 5 let
⦁    XO - tato zkratka znamená "Extra Old" a brandy byly v dubech stařeny minimálně 6 let (někdy se také se označují jako Vieille Reserve nebo Napoleon)
⦁    Hors d'Age - to jsou brandy starší 6 let, většina z nich ovšem zraje i po celá desetiletí a jedná se o nejkvalitnější brandy

Brandy je rozšířeným destilátem napříč Evropou. Nejznámější pocházejí z Francie (Cognac, Armagnac), kvalitní brandy se hojně vyrábí také ve Španělsku, Řecku (Metaxa), Gruzii (Gruzignac neboli gruziňák), Ukrajině (Shabo) či Moldávii (Kvint).

Brandy se pije ze sklenice se širším dnem a úzkém hrdlem (tzv. koňakovky). Nejlepší chuť má při pokojové teplotě. Pokud dno sklenice obejmete celou rukou, brandy se začne lehce zahřívat, díky čemuž se uvolňují veškeré vůně. Perfektního vychutnání docílíte popíjením po menších doušcích, přičemž každý v ústech chvíli poválíte.