Grappa
Grappa je vinný destilát s kořeny v Itálii. Pálenka z vína nebo matoliny, což jsou zbytky po lisování vína (slupky, zrníčka, stopky, drobné větvičky). Obsah alkoholu se u grappy pohybuje mezi 37,5 - 60%.
Chuť grappy může být pokaždé docela jiná. Podobně jako u samotného vína záleží na odrůdě, místě pěstování i teplotě, při které víno zrálo. Asi nejzákladnější rozdělení, se kterým se u grappy můžete setkat, je:
⦁ Giovane (mladá) nebo Bianca (čirá) - lahvování probíhá hned po destilaci a během výrobního procesu grappa nepřišla do kontaktu s dřevěným sudem
⦁ Affinata (zralá) - lahvování probíhá po zrání do 12 měsíců v dřevěném sudu
⦁ Invecchiata (zestárlá) nebo Vecchia (stará) - lahvování probíhá po 12 - 18měsíčním zrání
⦁ Stravecchia (velmi stará) nebo Riserva (rezervní) - lahvování probíhá po zrání delším než 18 měsíců
⦁ Aromatica (aromatická) - vyrábí se z aromatických hroznů typu Muscat blanc, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Malvasia, atd.
⦁ Monovitigno (jednoodrůdová) - vyrábí se z matoliny z jednoho druhu hroznů, jehož název bývá popsán na etiketě
⦁ Polivitigno (víceodrůdová) - vyrábí se z matoliny z více druhů hroznů
⦁ Aromatizzata (aromatizovaná) - vyrábí se s přidavkem jedné či více ovocných či bylinkových esencí
Stejně jako víno, tak i grappa se může vyrábět jako jednoodrůdová nebo jako kombinace několika odrůd. A na použité odrůdě a jejím původu (terroiru) do velké míry závisí chuť výsledné pálenky.
A jak grappu nejlépe ochutnat? Nejlépe z vyšší úzké sklenky s velice mírně se rozevírajícím hrdlem. Nalévejte jen maximálně do třetiny, aby vaše čichové buňky neochromila výrazná vůně.
Mladší grappy je doporučováno nachladit na 8 až 12 stupňů, těm starším pak lahodí teploty mezi 15 až 18 stupni. Obecně platí, že čím vyšší je teplota, tím lépe vynikne aroma, i proto se v domovské Itálii grappa často servíruje v pokojové teplotě.