Ovoce, které nikdo nedestiluje, jako by ani nebylo. A právě proto je pálenka tolik oblíbená lihovina, protože umožňuje zpracovat do tekuté podoby jakékoliv zralé ovoce, od švestek, hrušek až po maliny. Nejdříve se ty nejlepší kousky ovoce nechají zkvasit. Podíl cukru v plodech určuje délku kvašení, která může být i 12 týdnů. Pak už ale nic nebrání poslednímu kroku – destilaci. Cílem celého procesu, a následného zpracování vhodného pro konzumaci, je získat čistou kořalku plnou chuti ovoce, s koncentrací alkoholu okolo 50 %.

Vybraný typ ovoce, ale může to být i jiná surovina, dává výsledné pálence jedinečné a osobité aroma. Právě to je znak kvalitní pálenky.

Nalijte si také sklenku tradiční slivovice, hruškovice, meruňkovice nebo jablkovice a naplno podlehněte chuti oblíbeného nápoje.

Vybírat můžete z pálenek české rodinné firmy Anton Kaapl, nebo Slovenských Marsen či BVD pálenek z Ptačího údolí.