- Šumivá vína
- Prosecco
- Destilerie - Andrea da Ponte
Prosecco - Destilerie - Andrea da Ponte
Prosecco patří k nejpopuárnějším a nejoblíbenějším šumivým vínům na světě. Název je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu v severní Itálii. Od roku 2010 smí být prosecco užíváno jen k označování původu vína. Jeho domovinou je jeden z nejmalebnějších koutů Itálie, konkrétně Benátsko. Názvem prosecco se mohou honosit pouze perlivá a šumivá italská vína, která se vyrábí v 9 provinciích z tohoto severoitalského regionu.
Prosecco je v současné době vyráběné výhradně z odrůdy Glera. Její hrozny jsou poměrně kyselé a vyšší kyselinkou pak disponují i samotná vína. Až do 15% podílu pak v Proseccu mohou být použity i další odrůdy jako Bianchetta, Perera, Chardonnay nebo Verdiso.
Prosecco svou lehkost, lahodnost a samozřejmě také bublinky získává díky použití tzv. Charmatovy metody - druhotné kvašení probíhá ve velkých nerezových tancích a láhve se následně plní ve vakuu. Tím se vlastně docílí nižší výrobní cena. Kvalita tak ale není shodná jako u náročnějšího procesu druhotného kvašení v lahvi známé u klasické „šampaňské“ metody.
Prosecco se podle zbytkového cukru dělí na:
⦁ Extra-Brut: 0-6 g/l
⦁ Brut: 0-12 g/l
⦁ Extra-Dry: 12-17 g/l
⦁ Dry: 17-32 g/l
Dlouhou dobu platilo, že prosecco je bílé víno, ale v roce 2020 italské úřady povolily i jeho růžovou variantu, která musí obsahovat odrůdu Glera smíchanou s 10-15% modré odrůdy Pinot Noir.
Důkazem, jak je v domovské Itálii prosecco populární, je i zpráva, že v lednu 2024 došlo v italské věznici pro mladistvé k násilnému incidentu, jehož příčinou byl nízký příděl prosecca na Silvestra pro novoroční přípitek.