Slovník pojmov

V poslední době se můžeme setkat s moderním způsobem dokončení chuťového profilu rumů pomocí tzv. dvojitého (dokonce i trojitého zrání), které je také někdy označováno jako „double wood“ (triple wood) nebo „cask finish“. Jedná se o metodu dokončení rumu v sudech, ve kterých před tím byl uložen jiný prémiový destilát či velmi aromatické.

A B C D E F G I J K L M N O P R S T U V X Z

Agricole

Agricole (Francouzský styl rumu) neboli zemědělské rumy jsou vyrobeny z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Jejich původ nacházíme v bývalých francouzských koloniích. Oproti tradičním rumům vyrobených z melasy cukrově třtiny mají výrazně odlišné organoleptické vlastnosti připomínající spíše ovocné destiláty.

Alambic (Alembic)

Tradiční měděný destilační kotel, který je nejčastěji využíván k výrobě tradičního cognacu, armagnacu či grappy a vinných destlátů od italského výrobce Andrea da Ponte.

Americký biely dub

Sudy z amerického bílého dubu předávájí zrajícím destilátům určitou sílu a ostrost. Pro výrobu rumů se využívají již použité a to nejčastěji po bourbonu. Rodinný výrobce dominikánských rumů Oliver & Oliver navíc nasátou vrstvu odstraňuje, tak aby bourbon neovlivnil výslednou chuť rumů.

Anjelská daň (Angel's Share)

Andělská daň označuje úbytek neboli ztrátu ze sudu během jeho zrání. Čím je procento ztráty vyšší, tím dochází k rychlejšímu zrání destilátů. Např. U irské whisky se jedná o roční ztrátu 1,5 %, u francouzského cognacu mezi 2 - 4% a u karibského rum je to až 12% za rok.

Años

Španělské označení věku. Často se s ním setkáváme u vyzrálých rumů, které zrály systémem Solera jako je např. Cubaney Tesoro 25 Años, kdy rum ve věku 25 let je nejstarším rumem v celkovém blendu.

Aquardiente

Výraz pro těžší profil rumů, který je vydestilován na maximální hodnotu 75 % alkoholu. Tyto rumy mají velký potenciál k dlouhodobému zrání v dubových sudech a jsou základem všech rumů Oliver & Oliver z Dominikánské republiky.

Armaňak (Armagnac)

Armagnac je jednou z nejstarších typů brandy podobná koňaku. Gaskoňsko v jihozápadní Francii, konkrétně oblast Armagnac je území vzniku tohoto vznešeného nápoje, který na rozdíl od koňaku prochází pouze jednou tzv. postupnou destilací, kdy procento alkoholu nesmí překročit 63% tak, aby se zachovaly všechny požadované organoleptické vlastnosti.

Bailey Pryor

Americký dokumentarista, který za svůj dokument McCoy získal pětinásobné ocenění Emmy. Po tomto úspěchu se rozhodl založit značku rumů The Real McCoy, která je právě inspirována známým příběhem Billa McCoye a jeho jedinečného rumu z Barbadosu.

Barbados

Karibský ostrov, který je znám výrobou tradičních rumů "suchého" stylu bez použití systému solera. Mezi tyto rumy můžeme zařadit rum The Real McCoy, který je vyráběn destilérií Foursquare.

Barrel

Označení sudu vyrobeného nejčasteji z dubového dřeva. Při zrání rumů se nejčastěji využívají 180 - 220 litrové sudy.

Barrique

Označení sudu vyrobeného z amerického nebo francouzského dubu o obashu max. 225 litrů. Tyto sudy jsou před použitím ještě vypáleny což přispívá k zušlechtění vlastnosti sudů. Pro zachování názvu barrique může být takový sude použit pouze 3x po sobě.

Batch

Výrobní šarže (dávka).

Bávaro

Bávaro to je nejen jedna z nejkrásnějších pláží v oblasti Punta Cana v Dominikánské republice, ale také pojmenování jedné z mnoha rumových řad rodinného výrobce Oliver & Oliver.

Beverage Testing Institute Chicago

Nezávislý a jeden z nejuznávanějších hodnotících světových institucí, která pomocí vyhlášených odborníků hodnotí jednotlivé alkoholické produkty. V kategorii prémiových rumů můžeme jmenovat výjimečný Cubaney Centenario, který získal 94 bodů ze 100 a navíc se stal rumem roku 2012.

Black Tot Day

Blended rum

Blending

Botanicals

Cabernet Sauvignon

Cask strength

Conegliano Valdobbiadene

Cukrová trstina

Champagne

Degustačné poháre

Dominikánská republika

Douglas Hyde

Dvojité zrenie (double wood)

El Jimadores

Elixír

Fermentácia (kvasenie)

Foursquare

Francúzsky biely dub (európsky)

Gin

Glera

Grandes Rones

Grappa

Industriel

Inulin

Írska whisky

José Martí

Juanillo Oliver

Koňak (Cognac)

Kontinuálna destilácia (kolónová)

Kotlíková destilácia (periodická)

La levadura

Likér / Elixír

Madre de Ron

Malt

Mash (kaša, brečka)

Master Blender

Máximo Goméz

Melasa

Metodo da Ponte

Majster rumu - Maestro ronero

Modrá agáve

Napa Valley

NOM

Oddýchanie rumu

Organoleptické vlastnosti

Pedro Ramón Lopéz Oliver

Pedro Ximénez

Pot Still

Prosecco

PuntaCana

Pure whiskey

Richard Seale

Rum

Santo Domingo

Sauvignon Blanc

Single Blended

Single cask

Poháre na rum

Solera

Studená filtrácia (chill filtration)

Svätý Krištof a Nevis

Tequila

Terroir

Triesloviny (Taniny)

Uve Bianche

Vieux

Vodka

XO (Extra Old)

Zrenie (aging, starenie)

Doprava ZDARMA Při nákupu nad 1000 Kč
95 000 položek skladem Připraveno na cestu k vám
12 000+ zákazníků Spokojenost na prvním místě
Do 24 hodin u vás Na rychlosti u nás záleží
Ověřeno milovníky rumu 98 % zákazníků nás doporučuje na Heureka.cz