Tequily
Pravá mexická tequila je pouze z Weberovi modré agáve. Trvá 6 – 12 let pečlivého pěstování než je rostlina zralá a připravena ke sklizni. Nejdříve jimador oseká listy až na srdce rostliny, které nápadně připomíná plod ananasu. To se nejdříve peče, aby se škrob přeměnil v cukr, a poté se rozmělní a několik dní fermentuje. Velké finále – silný a čirý destilát, získáme až po druhé destilaci. Pak je na výrobci, zda bude stáčet hned, nebo nechá lihovinu měsíce či roky zrát.
Blanco či silver tequila nezraje a je to bezbarvý nápoj plný výrazné chuti agáve. Reposado (uleželá) tequila zraje 3 – 12 měsíců a aňejo (stará) až 3 roky. Zrání zvýrazňuje aroma a zjemňuje chuť. A zlatavá barva? Ta je závislá na druhu dřeva použitého pro dřevěné sudy a délce zrání. Poctivě vyrobený destilát pochází z jedné z pěti oblastí, kde se smí vyrábět, a každá láhev 38 – 40 % alkoholu nese ochrannou známku NOM. Prémiové tequily jsou vyrobeny ze 100% modré agáve, minimum je však 51 % (tzv. mixto).
Nasaďte sombréro a vychutnejte si pravé Mexiko. Vybírejte z těch nejlepších tequil.