Whisky
Whisky nebo whiskey – výroba tohoto nápoje vždy začíná sladováním obilí a následnou fermentací. Každý druh whisky odlišuje jak použitá obilnina, tak místo i proces výroby. No a délka zrání v dubových sudech dává whisky nezaměnitelnou barvu a chuť. Jednodruhová (single malt) whisky je vyrobená ze sladového ječmene v téže palírně. Zatímco blended whisky vzniká smícháním i desítek různých jednodruhových whisky často napříč různými výrobci a přidáním whisky obilné.
Každá whisky je svá. Skotská whisky musí být kompletně destilovaná ve Skotsku a má typickou rašelinovou chuť. Irská whiskey se 3x destiluje a poté zraje v dubových sudech. Americká whiskey se vyrábí z kukuřice. Jakmile obsahuje více než 51 % kukuřice a zraje v nových opálených sudech, říkáme jí bourbon. Kanadskou whisky získáte destilací více druhů obilnin, jednou z nich je obvykle žito (v některých případech pouze žito).
A která whisky je nejlepší? To si musí každý ochutnat sám. Račte vybírat.